A V-a ediție a Triatlonului de la Buftea. Participare numeroasă și încleștări atletice

Probele atletice ale triatlonului se bucură de un succes din ce în ce mai mare. La urma urmei, înotul, ciclismul sau alegarea sunt alegeri dintre cele la îndemâna multora dintre cei care practică o viață sportivă. Desigur, ele pot rămâne practicate la nivel de amatori, dar frumusețea disciplinelor componente triatlonului incită spiritul atletic și obținerea performanțelor. Iar Buftea și-a consacrat renumele de cea mai bună gazdă a acestor probe. Duminică, 10 Iunie, s-a petrecut aici cea de-a V-a ediție a acestui sport. Cadrul natural minunat, ospitalitatea gazdelor și buna organizare sunt argumente de netăgăduit, care au determinat participări masive, an de an, ale sportivilor, care vin aici și se bucură de reușita unei competiții dinamice.

Organizatorul acestui eveniment este Asociația Pegas Triatlon Club, într-un parteneriat constant cu primăria orașului Buftea, condusă de edilul Gheorghe Pistol. Iar în acest an, roadele acestei bunei colaborări și profesionalismul celor care îl structurează i-au adus la startul competiției pe cei 400 de sportivi înscriși.

După cum spune Cosmin Rogoveanu, vicepreședintele asociației amintite, „acest număr se apropie de limita luată în calculul nostru pentru bunul mers al desfășurării probelor sportive. Și este pentru prima dată când atingem această cifră”.

Avantaje, la dispoziția sportivilor

Iată, câteva dintre ele: la ediția din acest an a competiției toți cei care au participat la Duatlonul din aprilie, a.c., au beneficiat de o reducere cu 20% a taxei de participare; iar pentru locuitorii orașului Buftea reducerile au fost și mai consistente, de 50 %. Ca să nu mai vorbim despre participarea feminină, care    s-a bucurat de gratuitate. Toate aceste înlesniri au fost posibil de aplicat datorită sprijinului autorităților locale, în speță al Primăriei orașului și edilului său.

Cu puțin timp înainte de start

În zona de tranziție, forfota era în toi, la finalul verificării echipamentelor și cele din urmă minute de încălzire. Pe podiumul din apropierea lacului, Cosmin Rogoveanu le oferă tuturor concurenților ultimele detalii despre trasee și răspunde oricăror nelămuriri cu privire la etapele de parcurs. Totul e în bună regulă.

Probe de concurs și categorii

Sportivii s-au îndreptat către apă, pentru startul primei probe a triatonului, cea de înot. Ea s-a desfășurat în lacul Buftea, iar traseul a măsurat mai puțin de 1 km. Concurenții au trebuit să ocolească 2 balize, prin partea dreaptă.

A urmat proba de ciclism. Ea a avut puțin peste 30 de km și s-a desfășurat pe șosea, pe un traseu de aproximativ 6,2 km, parcurs de cinci ori.

Proba de alergare a măsurat aproape 6 km, bună parte din ei în zona Palatului Știrbey.

Categoriile au fost departajate pe grupuri, masculin și feminin, pentru vârste începând cu cea de 20 de ani, apoi cele următoare, din 10 în 10 ani. Lor li s-au adăugat ștafetele mixte, sau masculin ori feminin, și concurenții cu vârste de peste 60 de ani.

Crosul copiilor

Acești mini-sportivi au fost picătura care a umplut paharul entuziamului suporterilor.
Iar părinții, alte rude sau prieteni s-au aflat în cea mai tonică vervă.

E adevărat că nici con­curenții nu le-au dat motive să nu o facă. S-au comportat în cel mai autentic spirit al întrecerilor, mai ales cei de 3 ani – 4 ani.

Premierea

Succesul merită savurat în ovațiile asistenței. Viceprimarul Alexandru Vaida, asistat de membri ai Asociației Pegas Triatlon, a împărțit premiile, desigur, cele consacrate: diplome, medalii, cupe și cadouri pentru toate vârstele.

Sursa: Jurnalul de Ilfov

Prima ediție a Cupei Voința Buftea la Karate, participare peste așteptări

Peste 280 de copii, cu vârste între 7 și 14 ani, au sosit sâmbătă, 2 iunie, la prima oră a dimineții, la Sala de sport a Liceului Tehnologic „Dumitru Dumitrescu” din Buftea, pentru a se întrece în prima ediție a competiției Cupa Voința Buftea Karate WUKF.

Așa cum au remarcat organizatorii, merită lăudată ambiția micilor sportivi, dar și implicarea părinților, care au ales să își petreacă altfel decât majoritatea zilele libere de 1 iunie. Par­ticiparea a fost peste așteptări, participanții avându-i alături și pe Liviu Crișan, președintele Fe­de­rației Române de Karate WUKF, Ion Tatulică, pre­ședinte la ACSS Voința Buftea, Alexandru Vaida, viceprimar al orașului Buftea,  și, evident, pe arbitrii F.R.K WUKF. Antrenorii Magdalena și Dan Tamași s-au asigurat că totul se desfășoară fără cusur.

După deschiderea oficială a competiției, prin intonarea Imnului Național al României de către Adelin Mândroc, Alexandru Vaida, viceprimarul orașului Buftea, le-a mulțumit organizatorilor, Liceului ”Dumitru Dumitrescu”, care reușește să valorifice la cel mai înalt potențial sala de sport, ridicată de primăria Buftea, din fonduri europene. ”Voi învățați karate ca să fiți mai demni, să aveți încredere în voi, să fiți disciplinați și să ajungeți oameni puternici, atât spiritual, cât și fizic. Continuați pe această cale și vă mulțumesc că ați ales-o”, a declarat viceprimarul.

Liviu Crișan, președinte Federației Române de Karate WUKF a mărturisit că este pentru prima dată la Buftea și s-a declarat încântat de condițiile oferite copiilor pentru desfășurarea activităților sportive. ”Sportul este ceea ce ar trebui să facă toți copiii, toți tinerii. Avem 281 de sportivi participanți la această competiție, din 20 de cluburi din țară. Sperăm ca această competiție să devină tradițională în calendarul federației noastre”, a mai spus Liviu Crișan.

În semn de respect față de conducerea primăriei Buftea, el i-a oferit viceprimarului o plachetă omagială. Plachete au fost oferite și arbitrilor, pentru a-și aduce aminte de orașul Buftea și de această competiție.

Ultimul test, înainte de Campionatul Mondial

Președintele ACSS Vo­ința Buftea, Ion Tatulică, a primit la rândul său o plachetă: ”Vă mulțumesc, și după cum observați, sala este pregătită pentru acest eveniment. Vă mulțumesc părinților și copiilor, antrenorilor, conducătorilor, dlui. viceprimar, primar Gheorghe Pistol pentru implicarea totală care a făcut ca acest concurs să ajungă în orașul nostru.”

Andrei Constantin, pur­­­­­­tătorul de cuvânt al Fe­derației Române de Karate WUKF s-a arătat încântat de faptul că în Ilfov se deschide încă o competiție. ”Suntem surprinși că aproape 300 de copii au luat startul la această ediție. Este un ultim test, pentru că federația pleacă pe 13 iunie la Campionatul Mondial WUKF din Scoția – Dundee, unde vom participa cu circa 80 de sportivi și încercăm să ne menținem po­ziția având în vedere că suntem lideri mondiali de opt ani”.

Sursa: Jurnalul de Ilfov

O lume cu mult soare și mii de jucării… la Buftea! – Pistol Gheorghe

O lume minunată, în care veți găsi: numai copii!

Așa cum ne-am obișnuit de ani buni, și de data aceasta Ziua Copilului nu a putut trece fără o sărbătoare cum se cuvine, la Buftea. Ore întregi, pe 1 iunie, în Piața Mihai Eminescu, copii de toate vârstele au fost într-un du-te-vino continuu, o alergătură plăcută între tobogane gigant, trambuline, scenă, tarabe cu înghețată, vată de zahăr sau popcorn.

Mii de baloane colorate, umbrele și eșarfe multicolore au împodobit spațiul generos din fața Primăriei Buftea, decorul fiind pregătit din timp pentru spectacolul organizat pas cu pas ­într-un mod antrenant și plăcut. Captain America și Iron Man (pentru început), apoi Indianul ”Talpă Iute” și Sportacus, alias maeștrii de ceremonii, i-au ținut ”în priză” pe copii pe parcursul întregii zile. Au cântat și dansat alături de ei mascotele Disney – Guffy, Donald, Daisy și Pluto, în timp ce Mickey și Minnie Mouse i-au desenat pe cei mici pe față, iar într-un colț, Belle îi ajuta la pictură și construcții din cuburi. Printre pitici, părinți sau bunici treceau, din când în când, personaje pe picioroange, iar Superman chiar îi lua pe cei mici pe sus, pentru distracție. Primarul Gheorghe Pistol a avut în permanență grijă de sărbătoriți și, personal, alături de toți ceilalți angajați ai Primăriei și Centrului Cultural Buftea a împărțit baloane colorate tuturor copiilor veniți la joacă, de ziua lor.

Cruela și dalmațienii săi au dat năvală la petrecerea copiilor

Pe scenă au urcat, pe rând, magicianul Paul, care, ajutat de rechinul Gigel, și-a ales din public, asistenți începători, pentru trucuri amuzante cu cărți de joc. Apoi, a urmat un moment de hula-hoop și beat box 100% live, după care, cea mai așteptată surpriză a zilei – Duo Ernesto din Italia, via Circul Orlando, cu o dresură impresionantă de câini. Intrarea Cruelei alături de mulți câini dalmațieni, doi uriași din rasa Dog german sau un Saint-Bernard a fost cu adevărat impresionantă. Un ”titicar” vopsit cu pete alb-negre a plimbat câinii prin piață, după care a urcat direct pe scenă. Tot decorul a fost ”dalmațian”, iar câinii au făcut demonstrații de sărit prin cercuri, traversat tunel sau de dat pe tobogan. Din pianul ”pătat” au ieșit alți câini de talie mică și, la fel, un Chihuahua, din butoiașul purtat la gât de partenerul Saint-Bernard. În total, 35 de câini i-au impresionat cu abilitățile lor pe toți cei prezenți în piață. La final, toată lumea a dorit să de fotografieze cu ”artiștii patrupezi”.

Orice dorință se poate îndeplini

Imediat ce a fost eliberată scena, a urmat Orlando, cu un show spectaculos de yo-yo, după care toți spectatorii au jucat, alături de animatori, statuile. Au urmat momente de dans și o paradă de animăluțe aduse pe scenă de ­Alexia, 7 ani, și Loren, 15 ani. Cele două fetițe, i-au prezentat publicului pe iepurașul Trifoi, pe Zbenghi, purce­lușul de Guineea și două broaște țestoase de Amazon. Nu înainte, însă, de un număr de limbo și contorsionism. Apoi, Alexia l-a ajutat pe Ricco, care a pregătit un moment de ”jonglerie comică”.

Și, chiar dacă afară s-a făcut foarte cald, nici măcar nu s-a simțit când a trecut timpul. Apelurile repetate ale organizatorilor pentru ca toți cei din piață să se hidrateze de la dozatoarele cu apă rece montate la intrarea în Primărie și înghețata la discreție i-au răcorit pe sărbătoriți. La 14:30, pe scenă a urcat magicianul Paco, care a făcut să dispară, pentru început, sticla rece de șampanie. Nu înainte însă, de a-i îndemna pe cei mici să rostească binecunoscutele formule magice ”Abracadabra” și ”Hocus pocus”. Paco le-a vorbit copiilor despre cele două reguli sigure care, dacă sunt respectate, fac să se îndeplinească orice dorință. Acestea se referă la respectul pentru părinți și pentru învățători/profesori și… păstrarea secretă a dorinței, dar adusă în minte zilnic, până când, Universul, cu lucrarea sa, o face să devină realitate!

Kid’s Concerto pentru cei mai mici

Kid’s Concerto și-a concentrat numărul mai ales către cei mai mici sărbătoriți. Pentru ei au conceput cântece speciale, iar spectatorii cu… suzetă, din cărucioarele confortabile, i-au privit și ascutat cu mare interes. Spre final, ei s-au amuzat de ”încercarea de dresură”, și punem ghilimele, pentru că puiul de Terra Nova urcat pe scenă s-a încăpățânat să nu asculte comenzile. În aceste condiții, Carmen și Remus au încheiat petrecerea copiilor cu un număr de jonglerii special dedicate lor.

A fost, așadar, din nou, o zi de 1 Iunie minunată, la Buftea, în care cei mari au dat totul pentru ca celor mici să nu le lipsească nimic și să se bucure de copilărie așa cum numai ei știu să o facă!

Sursa: Jurnalul de Ilfov

 

 

„Sonoris” – la a V-a ediţie. Concurs de pian, pentru copii și tineri | Articol – Pistol Gheorghe

Buftea a devenit un amfiteatru al simfoniei artelor. Fie ele muzicale, de teatru sau pictură, coregrafie sau de idei literare, atletice ori lirice şi încă altele. Cel mai recent, timp de două zile, 19 şi 20 mai, peste 300 de preşcolari și  elevi – cu vârste de la 4 la 18 ani – şi-au demonstrat calităţile de muzicieni instrumentişti în competiţia tradiţională intitulată “Sonoris”. A fost a V-a ediţie a Concursului naţional de interpretare pentru pian, la care au participat copii şi tineri din localităţi ilfovene, Municipiul Bucureşti, plus alte şase judeţe ale ţării: Argeş, Cluj, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu şi  Prahova. Orașul amfitrion i-a primit ospitalier pe invitați – interpreţi, specialiști, profesori îndrumători și părinți.

Ca în fiecare an, autoritățile locale, conduse de edilul Gheorghe Pistol, i-au sprijinit din plin pe organizatorii concursului „Sonoris”, reprezentați de Centrul Cultural Buftea, într-o  colaborare fruc­tuoasă cu Palatul Copiilor și Elevilor Ilfov, sub coordonarea prof. de pian Gabriela Pieptea.

Apoi, grație susținerii Primăriei orașului, evenimentul a beneficiat de produsele sponsorului „Cris-Tim”. Așa că toți oaspeții au primit  gratuit sandviciuri, ceaiuri și apă minerală, lucru care nu se întâmplă la multe concursuri de acest gen.

În plus, tot gratuit, cei sosiți la Buftea au făcut o plimbare de neuitat cu trăsura, pe aleile Domeniului Știrbey. Ei au apreciat aceste momente minunate de farmec al relaxării și întâlnirii cu secvențe de istorie romantică.

Rigori ale competiției

Deși audițiile și festivitățile de premiere fuseseră  proiectate să dureze numai o zi, numărul mare al celor înscriși pe listele de participare i-a determinat pe organizatori să extindă programul evenimentului și pentru ziua următoare.

Concursul a fost dedicat copiilor care studiază pianul la grădinițe, after-school, palate, cluburi și școli private sau în sistem particular. Nu însă și celor care urmează ­cursurile unor școli specializate sau licee de muzică. Asta pentru ca tinerele speranțe interpretative să își manifeste aptitudinile, care să-i îndrume mai apoi către instituții de învățământ consacrate artei muzicale.

Pentru a susține probele de concurs, ordinea competitorilor a fost sistematizată în grupe, nu în funcție de vârste, ci de anii petrecuți la studiul pianului, sub îndrumarea celor care i-au învățat și de­prins cu interpretarea pianistică. Astfel, primii jurizați au fost copiii care învățat primele taine  ale acest instrument timp de 1 și 2 ani, apoi cei care au făcut-o vreme de 3, 5, 7 și 9 ani.

Prețuire atestată  

Cum spuneau cei din antichitatea Imperiului Roman, „Non multum, sed multa”, (în trad. liberă: „nu multă cantitate ci, calitate”), ediția „Sonoris” de acum a demonstrat un nivel crescut al performanțelor organizatorice, responsabilitatea prof. coordonatori, ceea ce a dus la foarte puține inadecvări sau greșeli muzicale ce aparțin interpretării. E ceea ce a subliniat dir. Centrului Cultural, Robert Nagy, un tenor care a interpretat opere de mare valoare pe scenele lirice ale lumii. La fel a susținut și prof. Gbriela Pieptea, care îndrumă tinere generații în arta interpretativă pianistică.

Juriul

Ca opinii ale juriului, prof. de specialitate Gheorghița Din – de la Clubul Copiilor şi Elevilor sector 4, Bucureşti – a apreciat și ea sensibilitatea, tehnica exercițiului muzical, partiturile alese din compozițiile titanilor universali și români: Bach,  Mozart, ­Beethoven, Haydn, Liszt, Chopin, Mozart, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Dumitru Bughici și mulți alții.

Alături de ea au făcut parte din comisia de jurizare prof. Monica Timaru, de la Colegiul Naţional de Muzică “George Enescu”, din Capitală, și prof. Steluţa Baron, compozitor și dirijor reputat.

Festivitățile de premiere

În după-amiaza primei zile, Gheorghe Pistol, edilul orașului Buftea, a premiat cu diplome și trofee zecile de câștigători  ai grupelor cu 1 și 2 ani de studiu. A fost o atmosferă de neuitat. În ziua următoare, Robert Nagy a făcut bunele oficii ale acordării premiilor pentru toate celelalte categorii de studiu amintite. Au urmat fotografiile fiecărui de grup, pe scările minunatului Palat Știrbey.

Cuvinte calde de apreciere și felicitări

Primarul gazdă, ­Gheorghe Pistol le-a adresat tuturor celor prezenți câteva cuvinte, din inimă. Iată, succint, ce a spus:

„Bun găsit şi Hristos S-a Înălţat! Am primit cu mare bucurie vizita dv. la Buftea. Vă mulţumim că participaţi, la cea de a V-a ediţie a acestui concurs național. Vă sunt recunoscător pentru sentimentul de mare familie de aici, reunită prin armonia muzicii. Şi consider că, din acest moment, faceți parte cu toții din familia „Sonoris”. Vă felicit pentru ceea ce aţi realizat, vă doresc sănătate, putere de a continua cu aceeaşi pasiune şi competenţă, prețuind arta muzicală, de valoare.

Vă mulţumesc din suflet, dragi copii, pentru că munciţi pentru performanţe. Vă felicit pe toţi cei care aţi participat și pe cei care au obţinut trofeele premiilor împreună cu profesorii îndrumători.

Vreau să vă mulţumesc și dv., dragi părinţi, pentru că le-aţi insuflat micuţilor dorința de a afla tainele minunatului instrument, pianul.

Vă aşteptăm cu drag şi la ediţiile următoare ale festivalului nostru”.

Câștigătorii ediției „Sonoris”, 2018

Marele premiu – Miruna Măciucă, prof. Stela Avesalon (București).

Premii Speciale  

An I de studiu: pr. I: Victor Iancu, prof. Olivia Doniga (Galați) și Iancu Beatrice, prof. Gabriela Pieptea (Ilfov).

An  II de studiu, pr. I, interpretare și Trofeul Anului: Iancu Marina, prof. Olivia Doniga (Galați); pr. I, interpretare:  Ilinca Stoican, prof. Alex. Ionescu (București); Alex. Țîrdea, prof. Capră Angelica (Galați); Ana Maria Năstase, prof. Horia Sabin Drăgoi (București).

An III de ­studiu, pr. I și Trofeul Anului – Gabriel Istudor, prof. Olivia Doniga (Galați); pr. I, tehnică și virtuozitate – Matei Timaru, prof. Grațiela Popescu (București); Pr. I – Mihai Popa, prof. Alex. Cinezan (București); Pr. I, interpretare: pr. I, interpretare – Andrei Cozma, prof. Alex. Ionescu (București) și Elena Boca, prof. Diana Șerban, (București).

An IV de studiu, pr. I, interpretare Hudecz Daria, prof. Olivia Doniga (Galați),  Teodora Ionescu și Maria Ionescu, prof. Monica Timaru (București); pr. I și Trofeul Anului – Lorena Dinu, prof. Marioara Danilov (Giurgiu);

An V de studiu, pr. I – Anica Fulga, prof. Olivia Doniga (Galați), Maria Mohora, prof. Monica Timaru (București).

An VI de studiu, pr. I și Trofeul Anului – Andreea Petre, prof. Gabriela Pieptea (Ilfov); pr. I – Vanessa Ciobănică, prof. Gabriela Pieptea (Ilfov) și Dan Bultoc, prof. Ștefania Istrate (București); pr. I interpretare  – Alina Manea, prof Gabriela Pieptea (Ilfov) și Miruna Măciucă, prof. Stela Avesalon (București).

An IX de studiu, pr. I și Trofeul Anului – David Lefter, prof Doina Collavini (Focșani); pr. I Mihai Ștefănescu, prof, Carmen Radu  (București).

Toți ceilalți concurenți au câștigat premii I, II și III.

Sursa: Jurnalul de Ilfov

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă – exercitiu sirene de alarmare publică 06.06.2018

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va organiza si desfășura antrenamente/exerciții pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică, prin acționarea acestora în zona de competență ISUBIF, începând cu luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00.

 
În luna Iunie exercițiul se va desfășura în data de 06.06.2018, intervalul orar 10.00-11.00.