Aproape 120 de cupluri, sărbătorite la ”Nunta de Aur”

Buftea le-a oferit bunicilor săi Certificatul 50+ pentru frumoasa dovadă de dragoste și pentru relația trainică și armonioasă. Aproape 120 de cupluri, sărbătorite la ”Nunta de Aur”

Autorităţile locale din Buftea au sărbătorit, sâmbătă, cu emoție și fast, cuplurile care au împlinit cel puțin 50 de ani de căsnicie.  Evenimentul se înscrie în cadrul Proiectului Centenar şi s-a desfășurat la Palatul Știrbey, începând cu ora 13.00. Totul a fost gândit de organizatori până în cel mai mic detaliu, pentru a onora cele 117 de cupluri care și-au reînnoit jurămintele, după ce au parcurs împreună mai bine de jumătate de secol, cu multă înțelepciune și bucuria de a trăi.

Nu în ultimul rând, fiecare cuplu care a împlinit 50 de ani de căsnicie a primit câte 1.000 de lei, iar soții care au trecut de 60 de ani de conviețuire, au primit câte 2.000 de lei, prin hotărâre a Consiliului Local. De buna organizare a evenimentului s-a ocupat Centrul Cultural Buftea sub atenta supraveghere a primarului Gheorghe Pistol, care s-a asigurat că totul decurge perfect pentru buna dispoziție, dar și confortul și siguranța invitaților. Acesta a fost și motivul pentru care, în apropiere veghea o ambulanță, al cărei echipaj era pregătit de intervenție, la cel mai mic semn.

Întregul scenariu al evenimentului de sâmbătă, 20 octombrie, a fost astfel conceput încât să arate prețuirea pe care orașul Buftea o poartă bunicilor și străbunicilor săi. Oaspeții au fost întâmpinați de primarul orașului Buftea, pe covorul roșu cu flori și au avut ocazia de a face cu edilul câte o fotografie, la panou, așa cum se obișnuiește la evenimentele mondene. Fotografiile au fost apoi înrămate și oferite fiecărui cuplu, ca amintire.

Petrecere cu multe surpize frumoase

Doamnele și domnii au fost invitați apoi să intre în sala amenajată fastuos, ca pentru nuntă, o nuntă de aur, cu toate ingredientele specifice.

A fost o seară a folclorului românesc, evenimentul fiind deschis, după un mesaj al primarului Gheorghe Pistol, de talentații dansatori ai Ansamblului ”Doina Ilfovului” al Centrului Cultural Buftea, care au încântat mesenii cu măiestria lor timp de 25 de minute, un record artistic greu de atins chiar și printre profesioniști. Au urmat Laura Lavric și Constantin Enceanu, doi artiști de seamă, mult îndrăgiți, mai ales de publicul din Buftea, care au reușit să aducă la joc, pe ringul de dans, numeroși petrecăreți, ce nu s-au dat în lături de la hore și sârbe, în ciuda vârstei, fiindu-le alături de cele mai multe ori, cu multă mândrie, angajații Centrului Cultural, ai Primăriei Buftea, membrii ansamblului și chiar edilul însuși.

Oaspeții s-au putut bucura de un meniu pe măsură, tort, iar petrecerea, în timpul căreia primarul orașului Buftea a trecut pe la meseni pentru a sta de vorbă cu ei și a face noi poze, s-a încheiat cu festivitatea de premiere, adică un premiu în bani, o sticlă de șampanie și Certificatul 50+ pentru frumoasa dovadă de dragoste și pentru relația trainică și armonioasă. Premierea a fost un nou prilej pentru edil de a spune câteva cuvinte frumoase despre fiecare cuplu și de a mulțumi pentru tot ceea ce acești oameni au oferit comunității.

”Căsătoria dumneavoastră ne învață iubirea, răbdarea și iertarea”

”Mă bucur să mă aflu alături la acest minunat eveniment care reprezintă cel mai mândru și cel mai frumos moment din viața dumneavoastră. Ne aflăm alături de dumneavoastră pentru a vă spune că vă iubim. Suntem alături așa cum v-am promis până acum. Părinții sunt alături de noi. Bunicii sunt alături de noi. Faptul că copiii, nepoții și strănepoții dumneavoastră sunt acum printre noi vi se datorează și pentru aceasta vă mulțumim. Ați construit pentru noi ceea ce avem astăzi și vă datorăm prezentul. Ați rezistat tuturor încercărilor, ați demonstrat că vă iubiți și acest fapt reprezintă un etalon pentru orașul nostru. Vă mulțumim că insuflați orașului nostru sentimentul de mare familie și pentru aceasta vă rămânem recunoscători. Pentru că suntem în apropierea marelui Centenar, vreau să vă reamintesc cei trei mari piloni importanți în viață pe care nu ar trebui să îi uităm niciodată și, eventual, când întâlnim momen­te grele, să îi apelăm. Aceștia sunt educația, cultura și învățătura, credința în Dumnezeu și credința în biserică și, nu în ultimul rând, dragostea de neam și dragostea de țară. Dumneavoastră ați demonstrat că vă iubiți țara, ați demonstrat că vă iubiți comunitatea. Să ne revedem cu bine și la întâlnirea de 75 de ani și să sperăm că acest eveniment nu îl veți uita niciodată”, s-a adresat, cu emoție, primarul Gheorghe Pistol, invitaților săi.

”A fost ­bucuria noastră, a consilierilor, să venim în întâmpinarea acestor oameni minu­nați care, până la urmă, au fost și rămân un exemplu pentru orașul nostru. Eu cred că la baza acestei relații de căsnicie a stat respectul reciproc, înțelegerea și, de ce să nu recunoaștem, și răbdarea”, ne-a declarat primarul.

”Căsătoria dumneavoastră ne învață iubirea, răbdarea și iertarea, având cu ele binele în relația pe care ne-ați demonstrat că ați avut-o. Vă mulțumim pentru toate eforturile dumeavoastră  de a fi prezenți astăzi, la acest eveniment. Nu a fost  simplu să veniți până aici. Foarte mulți au fost aduși de copii, de nepoți, de strănepoți. Pentru înțelepciunea și armonia cu care ne învățați să prețuim valorile familiei tradiționale, de multe ori mediatizate în ultimul timp și poate chiar ponegrite, noi vă mulțumim că dați dovadă, copiilor noștri, ne­poților și strănepoților de o adevărată trăinicie. Vă iubim! Dumnezeu să vă ajute!”, a spus edilul, la finalul petrecerii.

Performanță în cinstea oaspeților

Daniela Mândroc, coordonatorul Ansamblului ”Doina Ilfovului”, ne-a declarat, la rândul său: ”Suntem onorați că am avut  prilejul de a participa în acest minunat spectacol oferit vârstnicilor. Domniile lor au avut ocazia de-a lungul vieții să vadă asemenea dansuri. Iată că noi avem ocazia să readucem tradiția! Vrem să vadă bătrânii noștri că noi, coregrafii, ducem tradiția mai departe prin acești copii minunați”. Coregrafa a subliniat că ansamblul a oferit un tablou coregrafic din șapte zone etnofolclorice ale României, însemnând aproximativ 25 de minute de dans continuu. ”Nu orice dansator poate să ajungă la o asemenea performanță. Pașii sunt foarte grei, coregrafiile foarte complicate, ritmurile foarte alerte. Acest moment a fost prezentat și la Ialoveni, în Republica Moldova, unde dansatorii au participat la un spectacol dedicat Centenarului și unirii dintre județul Ilfov și raionul Ialoveni. Ansamblul Doina Ilfovului a oferit și o surpriză invitaților, pe care i-a încântat cu o suită nouă, suită oltenească. A fost un dans în premieră, în cinstea bunicilor, un colaj, Oltenia- Muntenia, numit ”Hai la brâu”. ”Nu l-am dansat niciodată. Este pentru prima oară, o surpriză în cinstea oaspeților”, a punctat Daniela Mândroc.

Sursa: Jurnalul de Ilfov

Noua biserică, loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi

Ziua de duminică, 14 octombrie, a fost o zi de suflet, binecuvântată cu vreme deosebit de frumoasă și har Divin pentru sutele de pelerini care au venit, în noua biserică din Buftea, să aducă laudă și închinare Preacuvioasei Maici Parascheva, fecioara cu inimă de mamă care-i veghează și-i mângâie în nevoi.

Chiar dacă și-a deschis porțile cu numai două luni în urmă, lăcașul de cult dăruit credincioșilor de primarul Gheorghe Pistol este deja un loc plin de liniște, care îndeamnă la rugăciune, tăcere în contemplație și dorință de sfințire a vieții. Măreață și impunătoare, biserica ce strălucește ca o bijuterie în inima cartierului Studio, este păstorită cu dragoste deplină de părintele paroh Daniel Marcu, alături de părintele slujitor Nicolae Grozea. Duminică, în zi de mare sărbătoare creștină, a fost un veritabil loc de meditație și rugăciune pentru sutele de credincioși care au trecut pe la racla cu veșmântul făcător de minuni al Sf. Parascheva, ocrotitoarea orașului Buftea, ­cinstind-o în mod cu totul special.

Rugă și emoție, la racla cu veșmântul făcător de minuni

Slujba și cuvântările de învățătură ale preo­ților slujitori au avut fru­musețea, profunzimea și sfințenia lor aparte. To­tul a purtat amprenta unor momente înăl­țătoare, de neșters, din inimile celor ce au asistat la întreaga rânduială. „A fost mare bucurie pentru noi pentru că, iată, simțim dragostea și mângâierea Preacuvioasei Maicii noastre, Parascheva! Noi toți, cei din orașul Buftea, ne mângâiem cu dragostea Sa, îmbrățișând sfintele odoare pe care le avem aici, în mijlocul nostru, prin osteneala primarului Gheorghe Pistol, care cârmuiește tare bine acest oraș și este mereu în mijlocul nostru. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile primite și tuturor credincioșilor care se îngrijesc ca sfânta biserică să aducă bucuria și dragostea în sufletul fiecăruia și să transmită ceea ce ne dorim fiecare, mai multă pace, liniște, siguranță! Ne rugăm pentru conducătorii țării, pentru mai marii orașelor și satelor pentru că ei vor da seama înaintea Bunului Dumnezeu pentru fiecare dintre noi, cum și noi, slujitorii Altarului, vom da seamă pentru sufletele dvs.”, a spus părintele Nicolae Grozea.

Ca întotdeauna, emo­­­­­ția sărbătorii a fost îm­­păr­tășită și de edilul ­Gheorghe Pistol, recunoscut pentru dragostea sa față de biserică și de preceptele religiei ortodoxe. „Hramul de astăzi l-am petrecut cu mare bucurie, în mijlocul locuitorilor orașului Buftea. Mai ales că este primul hram închinat Sf. Parascheva oficiat în biserica nouă. Ne-am dorit de mulți ani să avem o Liturghie frumoasă în biserica nouă, și, iată, că s-a întâmplat acum. Locuitorii orașului apreciază mult, lucru dovedit prin numărul mare de credincioși care s-au rugat și au asistat la slujbă. Ne dorim ca Sf. Cuvioasă Parascheva, alături de Măicuța Domnului, să dea localnicilor orașului Buftea multă liniște sufletească, tărie în credință, dragoste pentru semenii lor și să fim mai buni unii cu alții. Celor care își sărbătoresc astăzi numele le doresc multă sănătate, dragoste și liniște sufletească”, a spus primarul Gheorghe Pistol.

Toamnă atletică, la Buftea. Încă un eveniment remarcabil. Participare numeroasă la a II-a ediţie de semimaraton

De fapt, a fost o nouă lecţie deschisă, oferită oricărui participant sau spectator. Iar întrebarea „Cum i se poate face dreptate vieţii?” a primit unul dintre  răspunsurile tranşante şi, mai ales, convingătoare: prin sport şi mişcare.  Aici nu e vorba numai despre efort, ci şi despre educaţie, implicare, reglarea ritmurilor vitale, terapie şi câte altele. În acest mod de viaţă, Buftea a devenit un reper  al cultivării spiritului atletic, pe lângă cel cultural, sau artistic. Duminică, 30 septembrie, orașul a găzduit o participare numeroasă, la cea de-a II-a ediţie a semimaratonului care îi poartă numele şi reputaţia.

Această întrecere i-a invitat pe toţi sportivii amatori din ţară la alergări pe distanţe de 7, 14 şi 21 de km, într-o frumoasă competiţie destinată vârstelor cuprinse între 14 şi peste 70 de ani. Ea a fost organizată de Asociaţia „Pegas Triatlon Club” (cu motto-ul său „Pentru trup și suflet”), în parteneriatul statornic şi onorant cu Primăria oraşului, condusă de edilul ­Gheorghe Pistol. Evenimentul a avut o creştere însemnată a participării, cu un număr aproape dublu al celor înscrişi – de peste 250, faţă de ediţia trecută.

Să amintim că semimaratonul de la Buftea, continuă tradiţia dinamică a altor două concursuri remarcabile – duatlon şi triatlon – ajunse, fiecare, la a V-a ediţie de aici, toate cu un palmares bogat, naţional şi internaţional.

Detalii în premieră

De la Cosmin Rogoveanu, vicepreşed. al „Pegas Triatlon Club”, am aflat amănunte ale organizării, cu trei elemente în premieră la acest concurs: „Este vorba despre participarea sportivilor cu dizabilităţi, în cazul nostru a lui Zoltan Chiss, din Ploieşti,  care a parcurs traseul de 7 km cu un triciclu, construit chiar de el. Pentru asta, am alcătuit şi un clasament oficial al aceastei probe. Zoltan a deschis competiția, cu startul la ora 11:00.

A doua noutate: am oferit un titlu de campion absolut al competiţiei sportivului care a sosit primul la toate cele trei probe, de 7, 14 şi 21 km. Câştigătorul este bucureşteanul Gheorghe Nicolae, membru al clubului  nostru.

Şi ultima premieră: am instituit o nouă categorie de vârstă, pentru cei de peste 70 de ani. Campionii ediţiei sunt veteranii Petre Zeveleanu şi Gil Popistaşu, născuţi în 1947”.

În întâmpinarea iureșului sportiv

Viceprimarul Alexandru Vaida a participlat la momentul startului și la festivitățile de premiere a campionilor. El le-a adresat tuturor câteva cuvinte:  “Mă bucur că aţi venit, concurenţi din toată ţara. Vă doresc să alergaţi mult mai bine decât soldatul grec de la Maraton, care a transmis pe Acropole victoria asupra perșilor, după care a căzut răpus. Dar voi, veţi alerga mai bine cei 21 de km, ca să arătaţi că sunteţi patrioţi, în Anul Centenarului. Baftă multă și felicitări tuturor”!

 Felii de viață și satisfacții

Cred că cel mai bine e să-i cunoașteți pe câțiva dintre campionii propriilor biruințe și ai podiumului.

Zoltan Chiss: 52 de ani, din Ploieşti. Triciclul e făcut de el. „Un adevărat Hefaistos modern”, scria despre el revista „Cariere”, notând că, în tinereţe, şi-a construit singur o motocicletă performantă, pentru că nu avea bani să-și cumpere una nouă. A suferit un accident, cuplat apoi cu o eroare medicală de tratament. „Am participat la curse de motociclism până în anul 2000. De atunci, merg înainte cu triciclul”, spune el.

„Happy family” Zamfir, din București: George e tatăl. Are 42 de ani, e avocat. A concurat la ­cursa de 21 km. La fel, Ana, fiica lui – elevă la liceu. Ștefan, mezinul familiei a însoțit-o, fără să fie primit între concurenți. Are doar 9 ani. Dar a primit medalia competiției, de care e tare mândru. Mama, Diana, are 40 de ani, e traducător. N-a concurat la Buftea. „Dar ne aleargă pe noi, la învățătură”, o divulgă Ștefan. Cu timp în urmă, familia a participat la „City Race”, din Alba Iulia, la „Maratonul Dacilor”, de la Sarmisegetuza, la „Maratonul DHL – Ștafeta Carpaților”.

Dana Szabo, din Voluntari, Ilfov, e economist. Pe căţel îl cheamă Jack.

Cristi Marian Orbu, a obținut titlul de ”Cel mai rapid buftean”. Soţia lui, Daniela, a născut în urmă cu vâteva luni.

Catiuşa Ivanov. A concurat la proba de 14 km. E jurnalist la „HotNews”. Fetița ei se nu­meș­te Luna.  „Abia a împlinit vârsta de…3 lunițe”, zice Catiușa, cu  umor. „N-am concurat pentru  un loc pe podium, ci numai pentru a-mi dovedi că pot, la scurt timp după o naștere prin cezariană. Soțul ei, Cătălin, a însoțit-o la Buftea.

Radu Atanasiu, alias… Mickey Mouse: are 45 de ani, e bucureștean și profesor de gândire critică, la un program de master. „Am concurat la proba de 21 de km. N-am câştigat niciun loc, am doar premiul de participare. De ce a ales ținuta lui Mickey Mouse ? „Așa, ca să mai şi zâmbim, uneori. Deşi ar trebui să o facem mai des”…

Și Andreea Vesel, psiholog a alergat în cursa de 14 km.

Veteranii ediției, bucu­reș­teni, au împlinit 71 de ani: Petre Zeveleanu a lucrat ca specialist în finanţe. „Mi-a făcut mare plăcere să mă aflu aici, pentru prima oară. Am vrut să fiu aproape de colegul meu, când am aflat că vine la semimaraton. Dar el nu mi-a zis nimic despre asta. Aşa că…surpriză”!

Gil Popistaşu, economist, e cu câteva săptămâni mai „tânăr”, decât prietenul său. „La Buftea, am asistat la un alt moment istoric al vieţii noastre: e pentru prima oară când, la o asemenea competiţie naţională, sunt premiaţi cei din noua şi tânăra categorie, a celor de plus 70 de ani. E ceva, nu?”

Rezultatele în detaliu ale competiției pot fi aflate la adresa: www.maxvelo.ro.

 

Sursa: Jurnalul de Ilfov